Woonadviseurs

Handige tips en oplossingen voor een comfortabeler en veiliger huis: daar wil de gemeente Nederweert inwoners attent op maken met ‘Woonadvies’. Na de komst van het succesvolle Hulpmiddelendepot is Woonadvies een nieuw initiatief onder de noemer ‘Lânger Toês’ waarop je als huiseigenaar in Nederweert een beroep kunt doen om het wooncomfort te verhogen en jouw woning ‘toekomstproof’ te maken. Je kunt hiervoor gratis een woonadviseur inschakelen.

Wethouder Carla Dieteren: “De komst van de vrijwillige woonadviseurs is een prachtig initiatief ‘van inwoners voor inwoners’. Zij adviseren ouderen en mensen met een beperking over mogelijkheden voor het verhogen van het wooncomfort en voor ondersteuning”.

Prettig wonen
Ze vinden het belangrijk dat inwoners prettig wonen en dat Nederweert een plek is om aangenaam oud te worden. Daar hoort een passende woning bij. Inwoners moeten zich hierop kunnen voorbereiden en dat begint met bewustwording. Harold van der Haar, gemeentelijk aanspreekpunt voor de adviseurs: “De woonadviseurs hebben niet alleen veel kennis van comfortabel en veilig wonen, maar zijn ook goed op de hoogte van de sociale initiatieven in Nederweert. Ze kunnen inwoners bijvoorbeeld in contact brengen met partijen die meedenken over verhuizen als de huidige woning niet voldoende kan worden aangepast, maar ook naar bijvoorbeeld Automaatje voor vervoer door plaatsgenoten, of naar de Open Inlopen voor een praatje en een kop koffie”.

Woonadvies van een woonadviseur
De woonadviseurs (vrijwilligers uit eigen dorp) brengen kosteloos een huisbezoek om samen te bekijken welke woningaanpassingen er mogelijk zijn en adviseren over handig in te zetten producten en technologieën. De woonadviseur bekijkt samen met jou de situatie en vult de huistest in. Daarna volgt een uitgebreid woonadviesrapport, inclusief een globale schatting van de kosten voor de aanpassingen. Mocht het nodig zijn, dan heeft de woonadviseur korte lijnen met de gemeente en de vrijwilligers van het hulpmiddelendepot. De woonadviseur checkt meteen de brandveiligheid van jouw woning en geeft tips om brand en ander gevaar zo goed mogelijk te voorkomen.

Om alvast een idee te krijgen van de mogelijke verbeteringen, kun je gratis de online huistest doen. Ga hiervoor naar www.mijnhuisopmaat.nl.

Aan de slag
Je gaat zelf of met hulp van anderen aan de slag met het advies. Ongeveer zes weken na het bezoek neemt de woonadviseur weer contact op om te vragen of je met het advies uit de voeten kon.

Woningaanpassingen
Jo Gielen, vrijwillig coördinator: “De woningaanpassingen hoeven soms maar heel klein te zijn. Denk aan goede verlichting, een thermostaatkraan in de badkamer, een veilige trap met 2e trapleuning en verlichting, vlakke toegang en rookmelders op elke verdieping en een koolmonoxide melder waar nodig. Allemaal betaalbare aanpassingen die uw woning comfortabeler en veiliger maken”.

Huisbezoek aanvragen
Heb je een eigen woning en wil je een huisbezoek aanvragen? Neem dan contact op met de vrijwilligers-coördinator, dhr. Jo Gielen: 06 – 25 14 76 37 / woonadviseurs.nederweert2022@gmail.com. De eerste 50 huishoudens die zich aanmelden voor een huisbezoek krijgen een rookmelder cadeau!

Huur je een woning? Dan kun je voor vragen en advies contact opnemen met woningcorporatie Woonik: 0495 – 63 20 50.

Download hier de flyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *