Ospels steunpunt opent binnekort haar deuren

Bent u op zoek naar hulp, ondersteuning, zorg of een luisterend oor? Hebt u vragen over welzijn, zorg, werk, financiën, wonen, dagbesteding, (geestelijke) gezondheid of relaties? Maakt u zich zorgen over een buur of kennis?  Of wilt u anderen ergens mee helpen als vrijwilliger? Het Ospels Steunpunt pakt problemen én kansen graag samen met u aan om u (weer) op weg te helpen. Binnenkort opent het steunpunt haar deuren. Komt u dan gerust langs voor een vrijblijvend gesprek.

De voorbereidingen voor de totstandkoming van dit steunpunt, toen nog sociaal wijkteam genoemd, begonnen vorig jaar.

 

 

Op weg helpen

De dorpsraad, diverse zorg- en welzijnsorganisaties zoals Stichting Vorkmeer en Stichting Land van Horne en de gemeente Nederweert startten toen met een proefproject onder de naam Sociaal Wijkteam Ospel. Het team moest zorg en ondersteuning gaan bieden, dichtbij, op maat en uitgaand van de eigen mogelijkheden van inwoners. De leden helpen de inwoners dus op weg om zelf een oplossing te vinden voor vragen over zorg, welzijn en/of leefbaarheid, door inschakeling van mensen uit de directe omgeving of andere vrijwilligers.

Enquête

De eerste stap was het houden van een enquête onder de inwoners van Ospel. Want hun wensen en behoeften stonden en staan voorop! Wat is in het dorp nodig om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen? Welke voorzieningen moeten er zijn en wat kunnen burgers voor elkaar betekenen?
Maar liefst 466 Ospelnaren vulden de lijst met vragen in over de behoeften en mogelijkheden. Een heel mooi resultaat waarmee de partners verder konden bouwen aan het sociaal wijkteam. De uitkomsten werden tijdens een informatieavond in juli bekendgemaakt. Ook toen kon er meegepraat en meegedacht worden door de aanwezigen.

Ospels Steunpunt

En nu is het dan bijna zover. Over een paar weken staat het team van het Ospels steunpunt klaar voor de inwoners van Ospel. Ze kunnen dan dicht bij huis terecht met al hun hulp- en ondersteuningsvragen over welzijn, zorg, werk en inkomen, wonen en gezinsrelaties.

Binnenkort kunnen de inwoners van Ospel bij het Ospels Steunpunt terecht voor hulp en
advies. U bent dan van harte welkom voor een gesprek.

Team met breed netwerk

Het team bestaat uit een wijkverpleegkundige, een Wmo-consulent, een welzijnswerker en een vrijwilligersgroep: allemaal mensen die veel ervaring hebben met diverse hulp- en ondersteuningsvragen. Daarnaast onderhoudt het team nauwe contacten met (professionele) organisaties die actief zijn in het sociaal domein. Wanneer het team problemen niet zelf kan oplossen, worden deze organisaties ingeschakeld, maar één persoon blijft altijd het aanspreekpunt.

Eén plek

Het team beantwoordt zorgvragen, helpt inwoners bij het aanvragen van voorzieningen en ondersteunt burgerinitiatieven. Het Ospels Steunpunt gaat een onmisbare schakel vormen tussen inwoners en verenigingen van Ospel en de aanwezige voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn. De focus ligt op eigen kracht, zelfredzaamheid en de inzet van het eigen sociaal netwerk.

Spreekuur

Iedereen uit Ospel kan binnenkort bij het Ospels Steunpunt terecht. Het team houdt spreekuur in gemeenschapshuis Haaze-Hoof aan het Aerthijsplein 3, op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

We houden u op de hoogte van de definitieve opening.